Akusztikus emissziós vizsgálatok szerepe a csapágyak állapotfelügyeletében

Napjainkban az akusztikus emissziós vizsgálatok a korszerű adatgyűjtő és adatfeldolgozó egységekkel lehetőséget teremtenek gépek és gepelemek, különösképpen csapágyak állapotvizsgálatára.

Az akusztikus emissziós mérések alapját a diszlokációk mozgása adja, ami egy olyan fizikai folyamat, amely során felszabaduló energia figyelhető meg, ami később átalakul rugalmas hullámokká. Mindaddig a határig, amíg a vizsgált elem (szilárd test) rugalmasan alakváltozik, a deformáció is csak a rácson belül lép fel, vagyis nem produkál atommozgást. Azonban amikor a terhelés növelése mellett, a test kilép a rugalmas határból, és az alakváltozása képlékeny formát vesz fel, akkor az atommozgás beindul, és a diszlokációseregek vándorlása kezdetét veszi. A kialakult mozgások során a diszlokációk első sorban a rács rendellenességeit szeretnék kiküszöbölni, amelyek lehetnek kiválások, vagy akár ideges atomok is. A folyamatban létrejövő rugalmas hullámok frekvencia tartománya 100 kHz és 800 kHz között található. Az akusztikus emissziós vizsgálat során pedig pontosan ezeket a hullámokat kell beazonosítani. A hullámok keletkezési helyének pontosabb meghatározásához érdemes növelni a vizsgálatban résztvevő érzékelők számát.  

AZ AE módszer egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem a hallható és észlelhető hangtartományon belül történik a mérés, hanem ultrahangtartományban 20 kHz felett. A mérés megkezdése előtt az első teendő, hogy a vizsgálandó felületen el kell helyezni az akusztikus szenzorokat általában csavaros vagy mágneses rögzítéssel. Abban a pillanatban, amikor megszűnik a terhelés, a mérés befejezettnek minősíthető. A csapágyak esetében ez az időpillanat a gép elindítása és leállítása.

Értékelés szempontjából hasznos, hogy a vizsgálati eredmények nem csupán utólag, hanem a mérés közben, illetve offline módban is megtekinthetők. A beérkezett eredmények megfelelő feldolgozásához pedig szükség van egy célszoftverre is, amely segíti az operátort abban, hogy beazonosítsa a lehetséges hibahelyeket, illetve megállapítsa a hiba legfontosabb jellemzőit.  

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy az AE vizsgálatok a hagyományos rezgésmérés mellett kiváló lehetőséget biztosítanak online és offline diagnosztizálás elvégzésére.