Drónok - játékszerek, vagy kutatóeszközök?

Napjainkban a pilóta nélküli légi járművek (közkeletű nevükön drónok) virágkorukat élik. A hivatalos megnevezésük alapján szokták UAV-nak (Unmanned Aerial Vehicle) is nevezni ezeket a változatos alakú eszközöket. A kialakítás szerint egy részük repülőgépre, más részük helikopterre emlékeztet, méretük pedig a tenyérnyitől az ember nagyságúig (vagy akár még nagyobb) terjed.

Drónnak azokat a levegőben mozgó eszközöket nevezzük, melyek valamilyen kisebb-nagyobb terhet képesek a magasban szállítani. Ez a teher alapvetően lehet valamilyen csomag, melyet a drón juttat el a megfelelő helyre, vagy pedig valamilyen adatgyűjtő szenzor. Ez utóbbi esetében távérzékeléssel gyűjtünk adatot a felszínről, vagy valamely felszíni objektumról (pl. egy épületről).  Az így végzett távérzékelés egyik legjellemzőbb típusa a digitális fényképezőgéppel a felszínt bemutató fényképek készítése. Ebben az esetben ne csupán arra gondoljunk, hogy lesz egy szép felvételünk a földfelszín egy-egy részletéről, hanem pontos térképezést is végezhetünk. Ilyenkor természetesen további eszközökre (például térképező, vagy feldolgozó szoftverre) is szükség van, de már elérhető akár olyan néhány centiméteres pontosságú fotótérkép is, amelyet drónnal készített képek alapján szerkesztünk. Emellett előállíthatunk olyan adatbázist, amely pontosan ábrázolja a felmért terület domborzatát, az ott elhelyezkedő épületekkel, növényzettel, stb.

Kutatásom során arra keresem a választ, hogy a drónnal készített légifelvételek alapján milyen pontos térképeket és felszínmodelleket állíthatunk elő. Ez egy soktényezős folyamat, ahol vizsgálom a felhasznált fényképező eszközt, magát a drónt, a külső referencia típusait, valamint a vizsgált objektumok (vagy magának a felszínnek) a jellemzőit. Ezek alapján például megállapítható, hogy a növényzet (főként a fák) egyrészt jelentősen befolyásolják az eredmény pontosságát, másrészt a befolyásoló hatásuk évszakonként is változó. Más objektum-típusok, mint például az épületek sokkal homogénebb befolyásoló tényezők. A fák mellett a mezőgazdasági termények vizsgálata is egy igen érdekes terület. A haszonnövények automata felmérésére az igény folyamatosan nő, így az ilyen jellegű vizsgálataink is egyre bővülnek.

Összességében elmondható, hogy a drónok a hétköznapok mellett de a földrajzi kutatásokba is beférkőztek, így az általuk nyújtott lehetőségek vizsgálata alapvető fontosságú.